Banden vullen met stikstof

 

Bij Bandenspecialist Kicken vullen wij steeds meer banden met stikstof i.p.v. met perslucht, de redenen daarvoor zijn o.a. dat met stikstof gevulde banden veel langer op spanning blijven en minder last hebben van plotseling klappen. Een goede bandenspanning verlaagt de brandstofkosten en verbetert de rijeigenschappen en het comfort. Het is dus belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren, maar doordat de met stikstof gevulde banden veel langer op spanning blijven hoeft u dit dus veel minder te vaak te doen. Daarnaast verouderen de banden veel minder snel waardoor ze ook nog een stuk langer meegaan. 

 

De voordelen van banden gevuld met stikstof

De voordelen van het vullen van banden met stikstof zijn indrukwekkend. Stikstofmoleculen zijn anders dan zuurstofmoleculen. Het gas ontsnapt daarom moeilijker uit de band. Met stikstof gevulde banden lopen tot 4 keer langzamer leeg dan met perslucht gevulde exemplaren. Zo blijft de band langer op de juiste spanning, waardoor er een lagere rolweerstand ontstaat. Rolweerstand komt overeen met de energie die bij het afrollen van de band verloren gaat. Het energieverlies komt door de voortdurende materiaalvervorming van de band. De juiste spanning leidt tot minder energieverlies. Zuurstof gaat in banden een reactie aan met rubber, waterdeeltjes en vuil, waardoor roest op de velg en aantasting van het rubber ontstaat. Stikstof stopt deze oxidatieprocessen. Een met stikstof gevulde band is ‘schoon en droog’. Stikstof is, in tegenstelling tot zuurstof, onbrandbaar. Bij ongevallen met brand, hebben met stikstof gevulde banden zelfs een dovend effect.

 

Stikstof in uw banden is een uitstekende investering

In de personenautomarkt groeit het gebruik van stikstof sterk. Ook in de transportsector is het besef ontstaan dat stikstof een goede investering is. Het beter en langer op peil blijven van de bandenspanning heeft een besparend effect van 2 tot 5% op de brandstofkosten en een verlenging van de levensduur tot soms wel 35% tot gevolg. Nog afgezien van veiligheid, comfort, beter rijgedrag bij regen, minder geluidsoverlast en bedrijfszekerheid, is een stikstofvulling snel terugverdiend.

 

Vraag naar de mogelijkheden en voordelen van stikstof in een van onze vestigingen.

 

Truck Banden Service NL