Regels voor banden in Duitsland
Wetgeving voor personenwagens en lichte bedrijfswagens <3.500 kg
Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. De Duitse wetgeving omschrijft deze winterse omstandigheden als: ijzel, samengepakt sneeuw, smeltend sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Aanhangers en caravans vallen buiten deze verplichting.
Bij ongeschikte banden onder het voertuig bedraagt de boete € 60,-. Bij hindering van het overige verkeer wordt dit verhoogd naar € 80,-. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid.
Nieuwe wetgeving per 1 januari 2018
Vanaf 1 januari 2018 gelden alleen winterbanden met het sneeuwvloksymbool als winterbanden. Winterbanden met een M+S-codering voldoen dan niet meer. Deze nieuwe wetgeving geldt ook voor allseasonbanden. Er is nog wel een overgangsregeling van toepassing tot 30 september 2024. Als je kunt aantonen dat de banden met M+S-codering gekocht zijn voor 1 januari 2018 dan hoef je deze niet meteen te vervangen. Dit valt te controleren op de DOT-code die op de band staat. De laatste vier cijfers staan voor de productiedatum. Zo betekent 3215: de 32e week van 2015.
Sneeuwkettingen
Verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximum snelheid is 50 km/u.
Minimale profieldiepte
- 1,6 mm (wettelijk voor zomerbanden)
- 4,0 mm (aanbevolen voor winterbanden)
Spikes
- Niet toegestaan.
Verplicht meenemen in voertuig
- Gevarendriehoek
- Verbanddoos
- Veiligheidshesje (minimaal één)